Złocisty lek - dlaczego warto postawić na miód?

eco dom | 13.07.2014 07:50

 

Kubuś Puchatek miał rację. O miodzie można powiedzieć, że to prawdziwy eliksir życia. Polecamy go wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy na co dzień mają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Odstawmy więc słodycze i sięgnijmy po smakołyk prosto z ula.
 
 
 

 

Dlaczego?

 

- Miód przeciw bakteriom. To bardzo ważna, jeśli nie najważniejsza zaleta miodu. Zawiera on inhibinę, czyli nadtlenek wodoru. Do tego jest bogaty we flawonidy takie jak rutyna. Taka kombinacja tworzy bakteriobójczą mieszankę. Dlatego nie objadając się miodem, a spożywając 2-3 łyżeczki dziennie, możemy zdecydowanie zwiększyć odporność.

 

- Miód dla siły. Wszystko dzięki elementom, które zawiera nasz słodki smakołyk. Ograniczymy się tu do najważniejszych: potasu, magnezu, wapnia czy żelaza. Gdy czujemy się zmęczeni po wysiłku fizycznym lub wypaleni po intensywnej pracy umysłowej, pszczeli produkt przyjdzie nam z pomocą. Ponieważ zawiera glukozę, będzie stymulował nasz mózg, a przy tym pozwoli się odprężyć.

 

- Miód dla młodości. To zdecydowanie nie frazes. W to, że miód zapewni siły witalne na długie lata wierzyli już nasi przodkowie. Nie bez podstaw, bo jest on skuteczny w walce z dolegliwością, która często przychodzi z wiekiem. Mowa tu o miażdżycy. Jak wykazały eksperymenty – skuteczne są zwłaszcza odmiany miodu o ciemniejszej barwie.

 

- Miód zamiast słodyczy. Pszczeli przysmak jest alternatywą z kilku powodów. Jest on bardzo dobrze wchłaniany przez organizm, w przeciwieństwie do produktów zawierających biały cukier. To już poważny argument dla tych, którzy chcą dbać o sylwetkę, a mają problem z odstawieniem słodyczy. Warto też podkreślić, że jedzenie miodu nie powoduje próchnicy. Badania sugerują, że działa nawet przeciwpróchniczo ze względu na obecność wspomnianej inhibiny.


Jaki miód?

 

To ważne pytanie, biorąc pod uwagę, jak spory wybór miodów mamy obecnie na rynku. Jaki rodzaj wybrać? Po prostu – taki, który smakuje nam najbardziej. Każdy rodzaj miodu zawiera określone mikroelementy. Ten, który lubimy najbardziej z pewnością zawiera takie składniki, których potrzebuje nasz organizm. Warto więc zaufać własnemu smakowi. Jeśli natomiast miód ma nam służyć nie tylko jako zdrowy przysmak, ale też jako lekarstwo, należy przyjrzeć się składowi określonych rodzajów miodu i wybrać najbardziej odpowiedni.

 

A jak rozpoznać ekologiczny i naturalny miód prosto z ula? Na pierwszy rzut oka może być to trudne, bo wiele zależy od uczciwości samego pszczelarza i tego, czy informuje na etykiecie o tym, co dodał do miodu. I jeszcze jedno ważne pytanie: gdzie kupować? To nie do końca prawda, że dobrego miodu nie można kupić w supermarkecie. Trzeba jednak pamiętać, że są to sklepy, które próbują tanio kupić i względnie tanio sprzedać. Dlatego warto rozejrzeć się po najbliższej okolicy w poszukiwaniu pszczelarzy i kupować złocisty smakołyk bezpośrednio u niego.