Żurawie przed zimą spotykają się w Ujściu Warty

po godzinach | 12.10.2014 07:34

 

Park Narodowy Ujście Warty to jedno z najważniejszych w Polsce miejsc dla migrujących ptaków. Wczesną jesienią, zanim jeszcze dolecą tam gęsi, na rozległych rozlewiskach królują żurawie. Z ostatniego liczenia wynika, że w parku jest ok. 10 tys. tych ptaków.

 

 

 

Kilka minionych lat przyniosło znaczący wzrost liczby żurawi, które jesienią zlatują do tego parku. Rekordowy był 2013 r. z liczbą aż 19 tys. osobników.

 

Według przyrodników trudno jednoznacznie wytłumaczyć, dlaczego żurawie zaczęły przed zimą tak licznie gromadzić się na rozlewiskach w Ujściu Warty.

 

„Przyczynił się do tego na pewno ogólny wzrost liczebności tego gatunku, a także wzrost uprawy kukurydzy w okolicy parku. Żurawie, podobnie jak większość innych migrujących ptaków, podczas przystanków w podróży na noclegowiska wybierają miejsca w pobliżu dogodnych żerowisk. Ponadto ostatnie rekordowe zgrupowania w parku miały związek z nagłym ochłodzeniem na północy i wschodzie Europy, które zmusiło ptaki do opuszczenie tamtych rejonów” - powiedział PAP Michał Leszczyński z PN “Ujście Warty”.

 

Według Leszczyńskiego tej jesieni nie ma raczej szans na pobicie rekordu liczebności żurawi z 2013 r., gdyż szczyt przelotu tego gatunku w Polsce ma miejsce na przełomie września i października.

 

Żurawie zlatujące o tej porze na nadwarciańskie rozlewiska to ptaki gniazdujące w środkowej, północnej i wschodniej Europie, a także w innych rejonach Polski. Część tych ptaków pozostaje w Ujściu Warty do nastania pierwszych mrozów, a w łagodne zimy niektóre z nich zimują.

 

Ten obszar jest dla nich idealnym miejscem na noclegowisko, z którego o świcie wyruszają na bogate w pokarm żerowiska, głównie pola uprawne. Dopóki ptaki nie narzekają na chłód wykorzystują te okoliczności tak długo, jak się da.

 

Żuraw to duży ptak występujący w Europie i Azji. Osiąga wysokość około 130 cm, a rozpiętość jego skrzydeł może sięgać 2,2 metra przy wadze 5-6 kg. Zamieszkuje głównie tereny podmokłe, okolice jezior i starorzeczy. Najczęściej polskie żurawie zimują na Półwyspie Iberyjskim, a przy srogiej zimie - w Afryce Północnej.

 

Żuraw jest wszystkożerny, choć preferuje pokarm roślinny. Nie gardzi jednak „mięsnymi dodatkami”, takimi jak małe gryzonie, płazy czy ślimaki i owady. Tych w Parku Narodowym “Ujście Warty” także ma pod dostatkiem.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

mmd/ dym/